företaget startsidan email

Se fler recept i Many Ways receptbok

Läcker mat med lite fett.

Det är inte svårt att hålla vikten om man vet hur mycket fett det finns i de vanligaste livsmedlen. Ät inte mer än 30 g fett om dagen.

Vi bjuder på snabb, lätt och läcker mat för både vardag och fest. Maten vi äter på lunchen innehåller mer och mer dolt fett. Vart tog nyckelhålsluncherna vägen? Vi tror att vi äter smalmat men i själva verket är det riktiga fettbomber. En sallad med salladssås är inte att rekommendera. Salladssåsen kan vara en fälla. Både mellanmål och snabbmat står för en stor del av fettintaget. De flesta är inte medvetna om detta.

Många köper magra produkter för att äta dubbelt så mycket vilket inte är någon vits. Det ger snabbare hungerkänsla. Man vänjer sig att äta stora portioner.

En gräddig potatisgratäng innehåller ca 5 gånger mer fett än örtgratäng. Väl värt att tänka på.

Ett fettfattigt alternativ till nötter är kastanj.

Några nästintill fettfria livsmedel är alla grönsaker, örter, kryddor, alla frukter utom avocadon, bär, alkoholfria drycker, honung, socker.

Livsmedel med låg fetthalt är couscous, ris, pasta, potatis, gryn, mjöl, lättfil, lättmjölk, keso, kesella, messmör, kastanj.

Fettbomber är wienerbröd, kakor, skorpor, gräddprodukter, ost, matfett, gröna oliver, nötter, avocado, choklad, kakaopulver, chips.

Saltbakade Kastanjer

Häll grovt salt i en ugnsform. Snitta kastanjerna i toppen med en vass kniv ovh ställ dem på saltbädde. Rosta i ugn 200-225 grader ca 30-40 min. Servera dem varma. Dra av skalet och ät fruktköttet med lite salt. 1,5 g fett per 100 g.

Färgglad Blomkål med currysås
4 pers
8 g fett per portion


1 Blomkålshuvud (vitt, gulgrönt eller brunröd)
1 tsk salt
1 purjolök
3 morötter
2 msk olivolja
1 tsk curry
2 dl grönsaksbuljong
saft av 1 apelsin
salt och svartpeppar

Dela Blomkålshuvudet i mindre buketter och ångkoka i lättsaltat vatten. 1 liter vatten till 1 tsk salt. Skölj och strimla purjolöken på snedden. Skala morötterna och skär i tunna skivor. Fräs purjolöken och morötterna i oljan och tillsätt 1 tsk curry. Rör om och späd med grönsaksbuljong och apelsinsaften. Låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg blomkålen på ett fat och häll över såsen. Servera med ris eller ett bröd.

fettsnål mat

Örtpotatisgratäng
4 pers
12 g fett per portion
225 grader


1 kg potatis
2 gula lökar
2-3 skivade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad
salt och svartpeppar
3 dl grönsaksbuljong
2 msk tartexpastej med tomat
3 msk finklippt persilja

Skala och skiva potatis och lök. Olja en ugnsform och varva potatis och lök med vitlöksklyftor, timjan, salt och peppar. Koka upp grönsaksbuljongen (vatten med pasta eller tärning) och tillsätt tartex. Rör om så den smälter. Häll buljongen över gratängen och grädda ca 40-45 min. Strö över timjan eller persilja.

Dagobertbaguette
4 pers
7 g fett per portion
250 grader grill

1 stor baguette
2 msk fransk osötad senap
250 g Quorn
3 msk kapris
1 msk citronsaft
1,5 dl hackad persilja
1,5 dl kesella
2 dl ruccolasallad eller vanlig sallad
2 röda skivade paprikor
svartpeppar

Dela baguetten på mitten. Lägg ev brödet under grillen en halv minut. Stryk senap på undre halvan. Skär Quornbitarna i mindre bitar och tillsätt kapris, citronsaft, persilja och 1,5 dl kesella. Rör om. Lägg salladen på senapsbädden och därefter Quornröran. Överst potatisskivor och paprikaringar. Lägg på övre halvan.